De lopende man

De lopende man
De lopende man

Kunstenaar: Peter Erftemeijer
Straatnaam: Zeestraat, hoek laan 1940-1945
  Zeebuurt
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 1993

Omschrijving:

Peter Erftemeijer (1956-heden) kan tot de meest begaafde figuratief werkende kunstenaars uit de hedendaagse beeldhouwkunst gerekend worden.

Op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en op de Rijksacademie te Amsterdam ontving hij een klassieke opleiding maar hij weet op geheel eigen wijze zijn visie op de alledaagse werkelijkheid weer te geven. Het gevoels- en gedragsleven van de mens vormt meestal de aanleiding tot het maken van een beeld. Hij werkt naar model, maar doet ook inspiratie op door te kijken naar wandelende voorbijgangers en mensen in actie. Paarden behoren ook tot zijn favoriete onderwerpen. Voordat hij zover is dat hij kan aanvangen met modelleren gaat er een uitgebreide studie aan vooraf. Na metingen en vele schetsen kan het proces beginnen. De grote beelden boetseert hij in klei, de kleinere meestal in was.

Als een ware virtuoos, met een ogenschijnlijk groot gemak, boetseert hij zijn beelden in ruige expressieve lijnen en vlakken. Erftemeijer is geen man van details, hij houdt van grootse gebaren. Zijn beelden hebben dan ook een sterk schetsmatig karakter. Zijn modellen zijn als een alleszeggende trefzekere impressie van een welbepaald moment.

Mensfiguren, die ontroeren in hun eenvoud, stralen geborgenheid en een aards karakter uit. Dit wordt versterkt door de ruwe oppervlakte structuur van zijn beelden en het bijzondere patina dat wordt gebruikt. De beelden van Peter Erftemeijer voelen natuurlijk, goed en vertrouwd, alsof ze er altijd al zijn geweest.

Het beeld werd ter gelegenheid van de afsluiting van de herinrichting van de Zeebuurt op 17 december 1993 onthult door de toenmalige wethouder J.ter Steeg.

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Vraag of Contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Alle contactgegevens