Duiven van St. Jansdal

Duiven van St. Jansdal
Duiven van St. Jansdal
Duiven van St. Jansdal

Kunstenaar: Maree Blok (1959 - ) Meer informatie
Bas Lugthart (1955) Meer informatie
Straatnaam: Westeinde, rotonde
  Stadsweiden
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2007

Omschrijving:

Van de site http://www.bloklugthart.nl/

Sculptuur buiten
Het ziekenhuis St Jansdal is een regionaal ziekenhuis, gelegen dichtbij het centrum van Harderwijk. Het symbool van het ziekenhuis is een vliegende duif.
Het kunstwerk Duiven van St. Jansdal laat de duiven van het ziekenhuis uitvliegen over de stad. Op de verkeersborden van Harderwijk die St. Jansdal aangeven zitten bronzen duiven die de omgeving en voorbijgangers nieuwsgierig bekijken. Hoe dichter men bij het Ziekenhuis komt des te meer duiven bevinden zich er op de verkeersborden waar St Jansdal staat aangegeven.
Op de rotonde bij de entree het ziekenhuis staat ook een grote mast met een kruis van verkeersborden waarop een groot aantal bronzen duiven heeft plaats genomen. Schitterend in de zon, kijken zij nieuwsgierig om zich heen en lijken de bezoekers van het ziekenhuis de weg te wijzen en te verwelkomen .

Videokunstwerk binnen
De bronzen duivensculpturen buiten krijgen een verrassend vervolg in de entreehal van het ziekenhuis.
Twee grote videoprojecties laten filmbeelden zien van mensen die duiven voeren. Gefilmd op verschillende plaatsen op aarde ziet men steeds het zelfde zorgzame tafereel van mensen die de duiven te eten geven.
Zo zijn er beelden gefilmd o.a op de Dam in Amsterdam, het San Marco plein in Venetie of bij oude tempels in Kathmandu Nepal.
In het christelijk geloof staat de duif symbool voor de Heilige geest en ook in andere culturen is het voeren van de duiven vaak een offerande voor gezondheid en geluk.
Bij de nieuwe inrichting van het ziekenhuis is gewerkt met kleuren en vormen die verwijzen naar verschillende landen en culturen op aarde.
De videowerken in de entreehal sluiten daar nauw bij aan.

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Vraag of Contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Alle contactgegevens