De Cascade

De Cascade
De Cascade
De Cascade
De Cascade
De Cascade
De Cascade

Kunstenaar: Job Koelewijn
Straatnaam: Vischmarkt
  Binnenstad
Materiaal: Epoxy
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

‘De Cascade’ was oorspronkelijk een kunstwerk uit het project ‘Shelter 07’. Het project was gebonden aan het thema veiligheid, dit in relatie tot de functie van Harderwijk als wijkplaats voor het hoge water en voor vluchtelingen.
Bij ‘de Cascade’ benadrukt de kunstenaar de functie van het boek met het thema veiligheid. Daarbij gaat het om het verfrissen en het op scherp stellen van de menselijke geest. Iets mag nooit vanzelfsprekend worden, de vrijheid van geest moet iedere keer weer veroverd worden.
Job Koelewijn (Rietveld Academie) leest alle boeken hard op, sinds 1 februari 2006 leest hij 45 minuten per dag. Het zal ongeveer 25 jaar duren voor dat alle boeken op ‘De Cascade’ gelezen zijn.
Het over de boekomslagen stromende water vormt een illustratie van die gedachte. Het krijgt naar het oordeel van de kunstenaar een rituele functie.

Dit is ook de reden dat dit kunstwerk elk jaar in het voorjaar geplaatst wordt en in het najaar opgeslagen wordt.

Job Koelewijn is een Nederlandse kunstenaar geboren in het vissersdorp Spakenburg (1962).
Hij werd in 2010 door Kunstbeeld uitgeroepen tot beste Nederlandse kunstenaar 2010 en won diverse prijzen waaronder de ‘Dr. A.H. Heinekenprijs’(2006), ‘de Nebest Kunstprijs’ (2002). Hij kreeg bekendheid met zijn afstudeerproject, waarbij hij zijn familie (gekleed in Spakenburger klederdracht) het tentoonstellingspaviljoen van de Gerrit Rietveldacademie liet poetsen.

Dit kunstwerk is in april 2012 gerealiseerd met subsidie van de provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk.

 


 

Plattegrond:

volgend kunstwerk
vorig kunstwerk
overzicht kunstwerken
download als PDF
Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto:

volgende foto
vorige foto

Vraag of Contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Alle contactgegevens